De Wondere Wereld Oeganda

september 22, 2016

Met al best veel reiservaring in de pocket, opende de wondere wereld Oeganda toch weer mijn ogen. Wat een prachtig land, zo uitgestrekt, kleurrijk en anders. De mensen zo vriendelijk en gastvrij zo arm en rijk tegelijkertijd. Een land waar alles kan en alles mogelijk is en waar dingen soms zo langzaam gaan, dat het bijna knap is. Een vat vol tegenstrijdigheden. Sommige dingen zo goed te begrijpen en andere compleet ongrijpbaar. Een interessant land waar je echt een keer geweest wilt zijn en waar je echt nog wel een keer naar terug wilt.

img_7546

Voor Knowledge for Children heb ik me eind mei/begin juni 3 weken lang in het onbekende gestort. Van Gorilla-tracking tot vrijwilligerswerk en van een leiderschaps-journey tot aan een hardloopwedstrijd. Van mega toeristisch tot super lokaal en van complete inspanning tot totale ontspanning. Een fantastische ervaring, een tijd om nooit meer te vergeten.

Terugdenkend aan dit avontuur, vraag ik mij af, wat Oeganda nu zo bijzonder maakt. Wat maakt deze ervaring nu zo anders dan mijn andere reizen? Is het de vriendelijke bevolking, het groen en de weidse ruimte of juist het feit dat je daar niet zoveel hoeft als hier? En dat je ook prima kunt leven zonder alle hectiek, de luxe levenstijl en de waanzin van de dag in het westen.

img_0202

Lopend tussen honderden lachende kinderen op een schooltje letterlijk in de middle of nowhere besefte ik me hoe ontzettend groot het verschil is met Nederland. Zo blij als ze daar zijn met een boek, zo gemakkelijk gooien wij hier boeken buiten de deur en kopen we nieuwe. Weer terug in Nederland viel me meteen op hoe georganiseerd, gestructureerd en netjes het is. Rechte wegen zonder gaten, maar iedereen met een chagrijnig hoofd en altijd aan het haasten.

Eerlijk gezegd weet ik niet beter is, Afrika het continent van de ontwikkelingslanden, of het westen waar alles wel overontwikeld lijkt. Er moet nog zoveel veranderen daar om te worden zoals hier, maar is dat echt wat we willen met z’n allen? Wij kunnen ook zoveel leren van mensen daar.

Schoolkinderen Masaka Juist daarom is het goed om samen te werken op een gelijkwaardige en duurzame manier. Duurzaam in de breedste zin van het woord. Goed voor het milieu en de maatschappij in zijn geheeld. Het meest bijzondere aan mijn reis in Oeganda is dat ik met eigen ogen gezien heb dat het kan al is het slechts op kleine schaal.