De Reis

Het reisprogramma

Dinsdag 30 mei 2017 – Aankomst

Bij vertrek vanaf Schiphol staat het Knowledge for Children team klaar om jullie uit te zwaaien en een fantastische reis te wensen. En hoewel je de uitdaging misschien alleen bent aangegaan heb je ondertussen al een hoop nieuwe mensen leren kennen. Mocht je de andere deelnemers nog niet zijn tegengekomen tijdens een van de voorbereidingsactiviteiten dan gebeurd dat vanzelf tijdens de vlucht of op het vliegveld in Entebbe.

We halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar de slaapaccommodaties in het sportersdorp in Masaka. Onderweg is er genoeg tijd om van het landschap te genieten en voor een fotostop op een uitzichtpunt vanwaar je het hele dorp kunt overzien. Ook de rest van de dag valt er genoeg te zien en beleven. Tijd om de lokale keuken te proeven in een typisch restaurantje waar je ook lekkere Westerse gerechten kunt eten, een tour door de stad en wellicht leer je al wat van de Oegandese taal en cultuur en maak je nieuwe vrienden.

Woensdag 31 mei, 2017 – Handjes uit de mouwen dag

In de ochtend bezoeken jullie het Masaka Vocational Rehabilitation Centre (MVRC) – een school waar gehandicapte en invalide jongeren een beroepsopleiding krijgen en nieuwe vaardigheden leren. Een deel van de opbrengsten van de marathon gaat naar deze school.

Daarna is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. In de middag mogen jullie mee helpen bouwen aan een nieuwe speelplaats. Om het feest compleet te maken komen de schoolkinderen aan het einde van de dag het resultaat bewonderen. Natuurlijk is er genoeg tijd om van de gelegenheid gebruik te maken en een potje te voetballen, een wedstrijdje touwtrekken of andere spellen te spelen.

´s Avonds maken jullie kennis met lokale dans en muziekgroepen die hun kunsten graag komen vertonen in het sportersdorp. Zowel typisch traditionele Oegandese muziek als moderne entertainment passeren de revue. Dus laat je lekker gaan: schudden met die billen en heupen! Een avond die je echt niet mag missen.

Donderdag 1 juni, 2017 – Scholenbezoek en ‘’bookdrop’’

Vandaag gaan we met het team van  Knowledge for Children op bezoek bij de scholen die door jullie geadopteerd zijn. Hier kun je met eigen ogen aanschouwen wat er gedaan wordt met het geld dat jullie bij elkaar gebracht hebben.  De zogenoemde “bookdrop”  is echt een feest. Het is geweldig om te zien hoe blij iedereen is met nieuwe boeken, die dankzij jullie bijdragen aangeschaft kunnen worden. In de avond gaan we met alle renners de stad in om gezamenlijk te dineren in het openlucht café. De perfecte mogelijkheid om jullie ervaringen met elkaar en de andere deelnemers te delen.

Vrijdag 2 juni, 2017 – Kids run wild 

Als kick off van het weekend van de marathon wordt er een speciale sportdag voor de wees – en school kinderen van Masaka georganiseerd. Libertation Square wordt omgetoverd tot een festival terrein waar de kinderen mee kunnen doen aan verschillende sport activiteiten, geschminkt kunnen worden en op het luchtkastelen kunnen springen.  Sport en fun staan deze dag centraal. Er zijn mooie prijzen voor de kinderen te verdienen waaronder de hoognodige schoolspullen zoals lesboeken, schriftjes en pennen.

Weer terug in het dorp sluiten we de avond af met een drankje en voor de liefhebbers nog wat muziek waarop je natuurlijk niet stil kan blijven zitten. Voor de echte partygangers is er de mogelijkheid om een typisch Oegandese stapavond mee te maken. Een van de jonge en enthousiaste deelnemers van het lokale team neemt jullie graag mee op sleeptouw!

Zaterdag 3 juni, 2017 – Rustdag/ eigen invulling

Vandaag mag je helemaal zelf bepalen wat je gaat doen. Lekker chillen bij het zwembad of nog even een klein rondje hardlopen om op te warmen als voorbereiding voor de grote dag. Je kunt er ook voor kiezen om nog even je handen uit de mouwen te steken bij een van de projecten die gesponsord worden door de Oeganda Marathon. Of kies voor een dagsafari waarbij je gaat lunchen in het nationale park.

Aan het einde van de middag komen de meeste renners tezamen bij het hotel waar we een korte briefing houden en je je nog even lekker tegoed kan doen aan een koolhydraatrijke maaltijd, want het is Pasta-avond. En dan…. Vroeg je bed in zodat je fris en fruitig aan de start staat!!

Zondag 4 juni, 2017 – De dag waar het uiteindelijk allemaal om draait: de race van je leven!

Het startsignaal klinkt om 07.00 uur ´s ochtends waarna de race der racen begint. De route gaat door de buitenwijken van Massaka en passeert enkele van de lokale projecten die door jullie zijn bezocht. Grote kans dus dat jullie vrolijk toegejuicht worden door de lokale bevolking. Schoolkinderen rennen blootsvoets ter bemoediging een stuk met jullie mee. Wat een spektakel, deze vrolijke en kleurrijke optocht van honderden deelnemers. Een prachtig plaatje van echte helden die zwoegen door het ruige Afrikaanse landschap.

Kies zelf een geschikte afstand – 10 km, de halve of de hele marathon – en loop de wedstrijd van je leven.

Na deze enorme prestatie wordt er een groot feest georganiseerd ter ere van alle deelnemers, het publiek en iedereen die zich vrijwillig heet ingezet om een succes van dit evenement te maken. Het is ook een feest om de lokale bevolking te bedanken voor hun enorme gastvrijheid. Moe maar voldaan keren we aan het einde van de dag terug naar het sportersdorp om bij te komen en genieten van een ontspannen massage in de massagetent. Natuurlijk is er ook een officiële sluitingsceremonie waarbij de medailles worden uitgereikt en we nog eenmaal gezamenlijk genieten van een heerlijk maal, de lokale muziek en een drankje bij het kampvuur. Een perfecte afsluiting van een geweldige reis.

Maandag 5 juni, 2017 – Terug naar Nederland

Vandaag stap je vanaf Entebbe weer in het vliegtuig terug naar Nederland. Tijdens de vliegreis kun je alles alvast even laten bezinken en nagenieten van de mooie herinneringen van deze unieke ervaring. In de avond ben je dan weer thuis om te genieten van je welverdiende nachtrust.

Welkom thuis!